Trilbelasting voorkomen
Trillingen kunnen een nadelige invloed hebben op de gezondheid van mensen. Dit hangt af van de aard van de trillingen en de mate waarin de trillingen op de mens worden overgebracht. Trillingen kunnen bovendien storingen in meet- en regelapparatuur veroorzaken, waardoor risico’s ontstaan.
Sinds 2005 moet iedere werkgever periodiek inventariseren óf en in welke mate mechanische trillingen tijdens het werk voorkomen. De uitkomst daarvan moet worden opgenomen in de risico- inventarisatie en – evaluatie (RI&E). De Europese Gemeenschap heeft grenswaarden voor de trilbelasting vastgelegd in de Richtlijn Trillingen 2002/44/EG. Worden de grenswaarden overschreden, dan moet u als werkgever maatregelen nemen om de blootstelling terug te brengen. Werkgevers die die maatregelen niet nemen, kunnen zowel strafrechtelijke als civielrechtelijke aansprakelijkheidsclaims oplopen. Een boete en/of schadevergoeding bedraagt meestal enkele honderdduizenden euro’s. Reden genoeg om preventief te werk te gaan.
Onze metingen
DB Arbo Advies heeft veel ervaring met het meten, analyseren en beoordelen van lichaamstrillingen. Wij beschikken over gespecialiseerde meetapparatuur en zittingsopnemers om de trillingen te registreren en analyseren. Zittingsopnemers worden ingezet bij zitvlaktrillingen die veel bij heftrucks, tractoren, vrachtwagens en bussen voorkomen.
Beoordeling en advies
DB Arbo Advies beoordeelt de meetresultaten en toets ze aan de wettelijke actie- en grenswaarden. Vervolgens geven wij u advies over matregelen om de trilbelasting zoveel mogelijk te verminderen. Daarbij zoeken wij altijd naar een praktische en realistische oplossing. Denkt u bijvoorbeeld aan een bronmaatregel zoals het aanpassen van het te berijden wegdek of een overdrachtsmaatregel zoals het afveren van de heftruckstoel.