toekomst arbo veilig werk

De toekomst van Arbo

De toekomst van arbo, arbeidsomstandigheden, veiligheid, veilig werken of noem het maar gaat veranderen. De nadruk wordt verlegd van de dagelijkse waan van de dag naar mijn uitspraak: “Je wordt vanavond thuis verwacht”.

Toekomst van medewerkers en arbo

Bedrijven zijn verplicht de toekomst van medewerkers te garanderen. Dit is misschien iets té zwart-wit gesteld, maar werkgevers dienen wel te voorzien in alle maatregelen en voorwaarden die ervoor zorgen dat medewerkers hun werk veilig kunnen verrichten en veilig thuis komen.

Arbeidsongevallen

Dagelijks gebeuren er veel ingrijpende arbeidsongevallen. Mensen maken fouten, maar doen dat veelal niet bewust.

Werkgevers mogen er vanuit gaan dat medewerkers goede intenties hebben en zich optimaal zullen inspannen om doordacht hun werk te doen.

Daarnaast zijn voorzieningen ook belangrijk. Wanneer processen optimaal zijn ingericht en stabiel verlopen werkt het voor medewerkers fijner en ontstaan er minder arbeidsongevallen. 

De zachte kant van Arbo

Wie mij kent weet dat ik vanuit mijn bedrijf DB Arbo Advies, naast strategisch advies, veiligheidsrisico’s inventariseer. Men denkt dan vaak alleen aan de harde kant van arbeidsomstandigheden, zoals veilige machines, veilige heftrucks en andere vervoersmiddelen die gekeurd en gecertificeerd moeten zijn.

Door mijn jarenlange praktijkervaring valt het mij nog steeds op dat het gedrag van mensen bepalend is voor het resultaat van het werk dat zij verrichten. Maar nog meer is gedrag bepalend voor de ongevallen die plaats vinden.

Wanneer medewerkers zin in hun werk hebben en bevlogen zijn, presteren zij beter en worden zij ambassadeurs van het bedrijf. Echter, in 2020 gaven 6 op de 10 werknemers in Nederland aan dat ze bevlogen zijn. De andere vier werknemers doen met tegenzin hun werk.

Steeds vaker adviseer ik bedrijven om de juiste medewerker op de juiste plek te plaatsen. Bevlogenheid en passie voorkomt ongevallen en zorgt voor meer werkplezier en zingeving.

Toekomst – beleid- arbo

Optimale arbeidsomstandigheden zijn belangrijk en worden steeds belangrijker. Graag denk ik met organisaties mee hoe zij het professionele gedrag van medewerkers kunnen beinvloeden. Invulling van de behoeften van medewerkers in plaats van de waan van de dag vereist goede doordenking en een duidelijke strategie.

De toekomst van arbeidsomstandigheden

Risico’s dienen uitgesloten te worden, maar gedrag van mensen is de cruciale factor die de toekomst van arbo verandert. Arbeidsomstandigheden vallen of staan met de intenties, behoeften en het gedrag van medewerkers. Mijn oproep is: besteed eens aandacht aan het gedrag van uw medewerkers.

Zeker weten dat zij zich meer gehoord en gezien voelen waardoor zij zich nog meer gaan inzetten voor een optimaal resultaat.

Ik gun u medewerkers die als ambassadeur van uw bedrijf op verjaardagen praten.

 

Doorpraten over hoe gedrag op een positieve manier beïnvloed kan worden? Ik denk graag met u mee. Neem contact op voor een kennismakingsafspraak.