arbeidsongevallen

Waarom arbeidsongevallen melden?

De arbeidsinspectie schat in dat 30 tot 50 procent van de ernstige arbeidsongevallen niet worden aangegeven. Tien vragen die tot nadenken stemmen over de veiligheidscultuur binnen bedrijven.

Voorbeeld arbeidsongeval

Op 6 mei 2021 viel een illegale Moldavische arbeider op een werf van een lift op de vierde verdieping twintig meter naar beneden.

Hij brak zes rugwervels die zijn longen doorboorden. De aannemer sleepte de zwaargewonde man naar zijn bestelwagen. Hij belde geen hulpdiensten maar liet de Moldaviër voor dood achter in een doodlopende straat langs de snelweg.

De man dankt zijn leven aan een vrouw die hem toevallig zag liggen en de hulpdiensten belde.

Niet melden van arbeidsongevallen

Uitgaan van het goede van mensen is een mooi streven. Echter de praktijk wijst uit dat niet elk bedrijf zich bewust is van de risico’s en gevolgen van het wegpoetsen van arbeidsongevallen.

Een snelle scan geeft inzicht in de zwijgcultuur over arbeidsongevallen. 5 vragen voor elk bedrijf.

Vijf vragen voor een open veiligheidscultuur

  1. Kunnen werknemers hun bedenkingen bij het veiligheidsbeleid uitspreken?
  2. Is er respect voor privacy van de melders van arbeidsongevallen zodat zij zonder angst voor een etiket of represailles een arbeidsongeval kunnen melden?
  3. Krijgen slachtoffers de tij om te herstellen en krijgen hun collega’s ondersteuning?
  4. Is er openheid en vertrouwen in het bedrijf?
  5. Worden interimmers net zo behandeld als eigen werknemers

Wereldwijd probleem niet melden arbeidsongevallen

Het niet melden van arbeidsongevallen is een wereldwijd probleem binnen alle sectoren. Dat is niet betekenisloos, want veel slachtoffers lijden onnodig.

Om het op te lossen, moeten we de realiteit zien en accepteren. We moeten over het melden van arbeidsongevallen praten. En niet alleen praten, maar ook melden en doen.

Opstellen protocollen melden arbeidsongevallen

Stel met verschillende disciplines protocollen op voor het melden van arbeidsongevallen. Bespreek deze met de ondernemingsraad en geef jaarlijks voorlichting aan alle afdelingen van het bedrijf.

Wij denken graag met u mee in het veiligheidsbeleid of deelgebieden daarvan. Neem contact op om te horen wat wij voor u kunnen betekenen.

Het arbeidsongeval van de Moldaviër

De Moldaviër uit het voorbeeld onderging meerdere spoedoperaties. Hij lag drie maanden in coma. Na een jaar revalidatie zit hij volledig aan zijn rolstoel gekluisterd.

De man ging door een depressieve periode. Probeerde regelmatig een eind aan zijn leven te maken. Groot menselijk lijden viel hem ten deel. Dit had voorkomen kunnen worden wanneer het bedrijf zich bovenstaande vragen had gesteld. Dit verhaal is geen uitzondering op de regel. Helaas!