auditeren op afstand corona

5 urgente veiligheidsvraagstukken uit mijn dagelijkse praktijk

Veiligheid laten leven en renderen gaat niet vanzelf. In mijn dagelijkse rondgang bij bedrijven waar ik graag voor werk, zie ik een gezamenlijk kenmerk. Deze bedrijven zijn ervan overtuigd dat je veiligheidsbeleid niet opstelt omdat het verplicht is, maar omdat je het beste voor je mensen, je klanten en je machines wilt.

Als hoger veiligheidskundige en arbeidshygiënist kom ik bij veel verschillende bedrijven. De meeste bedrijven hebben veiligheid hoog in het vaandel staan. Zij investeren in hun bedrijf, machinepark en medewerkers. En niet alleen omdat het moet, maar vanuit een intrinsieke drive.

Hoe veiligheidsbeleid kan renderen

Ik word regelmatig benaderd door bedrijven die een controle van de arbeidsinspectie hebben gehad waarbij geconcludeerd werd dat zij hun zaken niet op orde hebben en er iets aan moeten doen. Ik ben ervan overtuigd dat je veiligheid geen aandacht moet geven omdat het verplicht is, maar omdat je het beste voor je mensen, je klanten en je machines wilt. Pas dan gaat veiligheid leven en renderen.

Praktische visie op veiligheidsvraagstukken

De bedrijven die ik adviseer hebben 1 gezamenlijk kenmerk, dat is: op een praktische manier uitvoering geven aan veiligheidsbeleid. Eerlijk gezegd kom ik ook het liefst bij bedrijven met deze visie.

5 veiligheidsvraagstukken en een praktische oplossing

Tijdens mijn rondgang bij bedrijven kom ik duizenden veiligheidsrisico’s tegen. De meest voorkomende veiligheidsvraagstukken en hun oplossing zet ik op een rij.

  1. Omgaan met de risicoinventarisatie: begin met de punten die direct op te lossen zijn
  2. Uitvoeren plan van aanpak: start gefaseerd en met een concrete planning
  3. Beoordelen machineveiligheid: bekijk de machine logisch en kijk of je niet bij bewegende onderdelen kunt komen
  4. Opzetten veiligheidsbeleid: zet alle mondelinge afspraken op papier en de basis voor het bedrijfsreglement is gelegd
  5. Schade aan magazijnstellingen: voorkomen is goedkoper dan repareren, laat chauffeurs praktisch bijscholen door een ervaren trainer, plaats aanrijdbeveiliging

Draagvlak voor veiligheidsbeleid

Tijdens mijn rondgang maak ik op een toegankelijke manier en met humor contact met de mensen op de werkvloer. Dat vind ik een van de leukste elementen in mijn werk. Veel van wat ik hoor, verwerk in mijn rapportages, waardoor deze gaan leven en er draagvlak vanuit de werkvloer ontstaat.

Trainen over veiligheidsbeleid: een feestje

In de toolboxmeetingen, trainingen en begeleiding van de preventiemedewerkers komt de dagelijkse praktijk naar voren. Doordat ik op een pragmatische manier de vertaalslag van de praktijk naar de wet- en regelgeving kan maken, zijn deze bijeenkomsten vaak voor beide partijen een feestje.

Hoe zou het voor uw organisatie zijn als:

  • medewerkers moeiteloos de veiligheidsregels hanteren
  • de arbeidsinspectie na een onaangekondigde controle geen aanmerkingen heeft
  • u zich geen zorgen hoeft te maken over een VCA- audit omdat alles klopt

Spreekt bovenstaande visie op veiligheidsbeleid en investeren in mensen en machines u aan? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek en een lekkere kop koffie.

DB Arbo Advies voor veiligheidsbeleid dat werkt

Dirk Bok, Hoger Veiligheidskundige, Arbeidshygiënist

DB Arbo Advies

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *